”Porotalous on enemmän kuin työ se on elämäntapa”
”Elinkeinoon synnytään ja siihen kasvetaan lapsesta asti”
”Porotalous ei kannata, opiskele oikea ammatti ja hommaa parempi tulevaisuus”
Tässä muutamia lausahduksia, joita kuulee poroelinkeinosta puhuttaessa. Porotalous nähdään perinteisenä lapin elinkeinona, jolla on pitkä historia. Vuosia porotaloudesta on kuitenkin puhuttu myös ukkoutuvana, vanhanaikaisena ja kuolevana alana. Poroelinkeino ei ole nopeimmin kehittyviä elinkeinoja, eikä taloudellisesti kultakaivos. Uhkakuvia elinkeinolla on lukuisia, teollisesta maankäytöstä, aina ilmastonmuutokseen saakka. Viimeisimpinä pelkoina elinkeinolle ovat kallistunut polttoaineen hinta, sekä lisäruokinta kulujen kasvaminen.
Kuitenkin jokin saa nuoret jäämään poroihin, jatkamaan perinteitä, sekä luomaan oman elämänsä ja tulevaisuutensa elinkeinossa. Ketä ovat he, jotka monista tulevaisuuden peloista ja uhkakuvista huolimatta ovat päättäneet jäädä? Ketä ovat he, jotka tällä hetkellä rakentavat elämäänsä porojen ympärille?
Päätimme Tunturi-Lapin palkiset samassa kaarteessa -hankkeen toimesta kirjoittaa juttusarjan poronuorista ja heidän ajatuksistaan elinkeinoon liittyen. Puheenvuorossa poronuoret -sarja, tulee esittelemään viikoittain yhden nuoren ja hänen paliskuntansa käyden läpi kaikki Tunturi-Lapin alueen paliskunnat, eli Alakylän, Kolarin, Kuivasalmen, Kyrön, Käsivarren, Muonion ja Näkkälän. Nuoret pääsevät kertomaan oman näkemyksensä porotalouden nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Ensimmäinen tarina luvassa viikon kuluttua torstaina, jolloin puheenvuoron saa nuori Alakylästä.