Tarinoiden Tunturi-Lappi -strategia on valmistunut keskiyön auringon alla, ajassa jossa matkailu on alkanut elpymään ja nyt resilienssiä kaivataan alkutuotannon sekä kotitalouksien puolella.
Tarinoiden Tunturi-Lappi -strategian sisällöissä näkyvien arvojen takana ovat kotiseutuaan rakastavat ja kehittävät paikalliset sekä sielunmaisemansa täältä löytäneet uudet ja monipaikkaiset asukkaat. Toteuttamalla yhdessä tätä strategiaa voimme olla ylpeitä tekemistämme valinnoista ja kulkemastamme kehityspolusta myös tulevaisuudessa.
Tämä Leader Tunturi-Lappi ry:n paikallinen kehittämisstrategia on valmistunut ohjelmakaudelle 2023-2027.
Kehittämisen painopisteet
Tarinoiden Tunturi-Lapin seuraavaa lukua ovat olleet kirjoittamassa päähenkilöt itse. LTL ry:n paikallisen kehittämisen strategian painopisteet on valittu paikallisista tarpeista lähtien, asukkaita, yrittäjiä ja sidosryhmiä kuunnellen sekä ottaen huomioon Tunturi-Lapin aluetta koskevat laajemmat kehitysnäkymät. Kun kehittämisen resurssit kohdennetaan valittuihin painopisteisiin, ne vaikuttavat laajasti niin hyvinvointiin kuin kylien ja seutukunnan elinvoimaisuuteen. Strategian läpileikkaavia teemoja ovat paikallisuus, innovatiivisuus,
saavutettavuus, tasa-arvo, digitalisaatio, kestävä kehitys ja ympäristö.
Strategiassa korostetaan yritysten osalta uudenlaisia ratkaisuja ja kasvun paikkoja. Yleishyödyllisten toimijoiden keskuudessa painotetaan yhteistyö-toimenpiteitä, joilla saadaan vaikuttavia tuloksia aikaan ilman talkootyöuupumusta.
Nousevien elinkeinojen rinnalla seutukunnan suurin elinkeino on edelleen matkailu. Valtaosa matkailualan toimijoista on yhden hengen yrityksiä, joiden taustalla on paikallinen asukas. Panostamalla paikallisten asukkaiden hyvinvointiin tuemme myös matkailua ja muita yrittäjävetoisia toimialoja. Tämä lisää myös tuottavuutta, sillä kun yrittäjä voi hyvin, yritys voi hyvin.
Seuraavat neljä painopistettä antavat raamit sille, millaisia hankkeita Leader Tunturi-Lappi rahoittaa. Rahoitusta hakiessasi, tutustu painopisteisiin ja keskustele ideastasi henkilökuntamme kanssa.
Löydät täysmittaisesta strategiasta jokaiselle painopisteelle laadulliset ja määrälliset tavoitteet, lisää esimerkkejä rahoitettavista toimenpiteistä, kohderyhmät ja hyödynsaajat sekä keskeiset verkostot.
- Saavutettavuus
- Arktinen viisaus
- Kestävät ratkaisut
- Liikettä kyliin
Saavutettavuus nousi SWOT-analyysissä Tunturi-Lapin suurimmaksi heikkoudeksi. Kylien työpajoissa tärkeimpänä ratkaisuna etäisyyksien ylittämiseen pidettiin digitalisaatiota. Kylissä on tarvetta uusille palveluille ja ratkaisuille, joita ei löydy paikan päältä sekä uusille ratkaisuille, joilla ikäihmiset voivat asua kylissä pidempään ja maallemuutto helpottuu. Keskeinen mahdollistaja ovat toimivat verkkoyhteydet, minkä vuoksi valokuituverkko tarvitaan jokaiseen lappilaiseen kylään.
Digitaalisten palveluiden hyödyntäminen vaatii osaamisen lisäämistä kylissä. Haluamme lisätä digitaitoja niin työikäisten kuin eläkeläistenkin keskuudessa. Järjestettyjen koulutusten ja kurssien lisäksi pyrimme lisäämään osaamisen jakamista asukkaiden kesken. Esimerkiksi nuoret voivat toimia tukena vanhemmille ja päästä mukaan yhdistystoimintaan oman osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden kautta.
Lisääntynyt etätyö ja -opiskelu ovat tuoneet lisää mahdollisuuksia paikalliselle väestölle, kun etäisyydet eivät ole esteenä. Työpaikkoja ja uravaihtoehtoja on saatavilla myös perinteisten alojen ulkopuolella. Ne ovat tuoneet myös uudenlaisia matkailijoita Tunturi-Lappiin. Tämä kulttuurinmuutos vaatii myös uuden oppimista, sekä digitaitojen osalta että uudenlaisten matkailupalveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa.
Tunturi-Lappiin perustetaan jatkuvasti myös uusia yrityksiä ja palveluita, joilla saavutettavuutta voidaan lisätä. Yrittäjyys on seutukunnassamme poikkeuksellisen suosittua. Tavoitteenamme on lisätä yrittäjyyden houkuttelevuutta ja mahdollisuuksia sekä nykyisten yrittäjien että opiskelijoiden keskuudessa.
Esimerkkejä rahoitettavista hankkeista
- Digitaitojen lisääminen asukkaille
- Etäpalveluiden ja -menetelmien kehittäminen
- Yrittäjien ja yritysten taitojen lisääminen
- Palvelumuotoilu ja tuotteistus
- Uudet, saavutettavat palvelut
- Esteettömyyden lisääminen
- Harrastusmahdollisuuksien lisääminen
- Saamenkielisten palveluiden kehittäminen
- Kylien omat kehittämissuunnitelmat
Tutustu lisäksi Älykäs kylä -materiaaliin maaseutu.fi-sivustolla ja Lapin yrittäjyyskasvatusstrategiaan.
Tunturi-Lapin ilmasto ja ympäristö sekä paikalliset elämäntyylit luovat otollisen kasvualustan uusille innovaatioille sekä niihin pohjautuvalle yrittäjyydelle. Seutu- kunnassamme on tilaa ja äärimmäisiä luonnonolosuhteita, jotka mahdollistavat tutkimuksen ja tuotekehittelyn. Panostamme innovaatioiden syntymisen edistämiseen sekä uusien käytäntöjen ja toimintamallien luomiseen.
Yritysten kasvun kannalta myös kansainvälisyys tuo lisää mahdollisuuksia. Tavoitteenamme on lisätä seutukunnan resilienssikykyä rohkaisemalla yrityksiä TKI- investointeihin ja kansainväliseen kasvuun sekä hajauttamalla elinkeinoelämää matkailun ulkopuolisille toimialoille, joiden kehittäminen tukee kuitenkin myös matkailua. Pohjoiskalotin kattavassa kansainvälisessä toiminnassa saamelaisyhteisöt ovat edelläkävijöitä, joiden kehittämistoimien toteutumista ja hyvien käytäntöjen jakamista tuetaan.
Kehittämisen lisäksi tulevina vuosina vaaditaan myös sopeuttamistoimia, joilla lisäämme huoltovarmuutta ja omavaraisuutta myös pandemioiden ja sotien aikana. Älykkäässä sopeutumisessa pyörää ei keksitä uudestaan, vaan oppeja haetaan arktisen alueemme hiiliviisaista perinteistä. Tunturilappilaiset ovat olleet olosuhteiden pakosta sekä oman kekseliäisyytensä ansiosta omavaraisia ja sitkeitä. Saamelaiskulttuureissa näkyy tänäkin päivänä vahvasti luonnon kunnioitus ja sen koskemattomuus.
Seutukuntamme kulttuurit ja kielet sekä murteet ovat keskittyneet vahvasti tekemiseen. Muuttuneet elämäntyylit ovat vähentäneet tarvetta perinnetiedon ja kielten käytölle, minkä vuoksi ne ovat vaarassa kadota. Tuemme toimenpiteitä, joilla perinteitä voidaan pitää elävinä ja siirtää seuraaville sukupolville hyödyntämällä esimerkiksi digitalisaatiota. Perinne-elinkeinot kaipaavat myös kehittämistä pysyäkseen elinvoimaisina.
Esimerkkejä rahoitettavista hankkeista
- Maaseudun hiiliviisaat perinteet
- Perinne-elinkeinojen investoinnit ja kehitys
- Perinteiden siirtäminen seuraaville sukupolville
- Tuotekehittely
- Kylien tarinoiden ja perinteiden taltiointi
- Luovien alojen investoinnit ja kehitys
- Kulttuuritoimet
- Tutkimuslaitosten ja paikallisten toimijoiden yhteistyö
Tutustu Maailman puhtain innovaatioympäristö, Whenever You Need Extreme ja Arktinen viisaus -hankkeisiin sekä Kulttuuriperintö voimavarana kestävälle tulevaisuudelle ja hyvälle elämälle : Ehdotus kulttuuriperintöstrategiaksi 2022–2030.
Kestävillä ratkaisuilla luomme Tunturi-Lapista seutukuntaa, jossa on tilaa paikallisille elämäntyyleille ja ilmastonmuutoksen hillinnälle, rakennetulle ympäristölle ja erämaalle, paikallisille ja matkailijoille sekä perinne-elinkeinoille ja uusille innovaatioille. Avoimella keskustelulla ja yhteistyöllä luotu kestävä maankäyttö torjuu myös kiistoja eri osapuolten välillä.
Puhdas luonto ja sen arvostaminen on Tunturi-Lapin vahvuus, joka halutaan säilyttää. Paikallinen väestö elää luonnon kanssa ja saa jopa elantonsa siitä, mikä motivoi ilmastonmuutoksen hillintä- ja sopeuttamis- toimiin. Ekologisen kestävyyden edistämiseksi tuemme energia- resurssitehokkaita investointeja. Niiden ympäristövaikutusten arviointiin tarvitaan vahvaa yhteistyötä viranomaisten kanssa.
Taloudellisessa kestävyydessä haetaan ratkaisuja yhdistysten toimintaedellytysten parantamiseen. Myös yritysten osalta uusien tuotteiden ja palveluiden tukemisessa tavoitellaan parempia liikevoittoja, joilla liiketoiminta kestää tulevatkin haasteet.
Haluamme luoda Tunturi-Lapista hyvän paikan elää kaikille vauvasta vaariin. Edistämme sosiaalista kestävyyttä huomioimalla alueen kaikki asukkaat sekä pitämällä kiinni vieraanvaraisuudesta, suvaitsevaisuudesta ja tasa-arvosta. Edistämme myös kulttuurista kestävyyttä pitämällä kiinni paikallisuudesta ja opettamalla sitä vierailijoillekin. Kulttuuri voi myös toimia muutosvoimana kaikille kestävyys- tavoitteille.
Kestävän matkailun osalta panostetaan lumettoman ajan palveluihin, etätyömatkailuun, kestävään liikkumiseen ja pyöräilymatkailuun sekä kylä- ja kulttuurimatkailuun. Tavoitteena on pidentää matkailijoiden viipymiä ja lisätä ympärivuotisuutta, kestävää liikkumista, matkailuyritysten resilienssikykyä sekä yhteistyötä paikallisten kanssa. Kestävyys ja vastuullisuus ovat matkailussa vielä kilpailuvaltteja, mutta tavoitteemme on saada nämä arvot oletuksena jokaiseen matkailuyritykseen.
Esimerkkejä rahoitettavista hankkeista
- Kylätalojen energiatehokkaat remontit
- Yritysten ympäristöystävälliset investoinnit
- Yhdistysten talouden kehittämismallit
- Ikäihmisten inhimillisen elämän mahdollistavat toimet
- Perinnemaisemien ja -rakennusten hoito
- Kylien kestävyyssuunnitelmat, sis. infran kehittämissuunnitelmat
- Kestävän liikkumisen investoinnit ja kehitys, esim. pyörämatkailu
- Paikallista kulttuuria kunnioittavan matkailun kehitys
- Yhteistyötoimet paikallisten asukkaiden ja matkailuyritysten välillä
Tunturi-Lapin ihmiset ja etäisyydet ovat pitäneet sivukylät asuttuina ja elävinä, vaikka kyläkouluja ja -kauppoja on suljettu. Talkoolaiset pitävät sivukylät vireinä ja kehittyvinä, joten heidän hyvinvointiinsa halutaan satsata. Talkoolaisten määrä ja yhdistysten rahalliset resurssit ovat monessa kylässä pieniä, joten painotamme kylien välisiä yhteistyötoimenpiteitä. Tarkoituksena on jakaa vastuutehtäviä sekä ottaa tiloja, harrastuspaikkoja ja -välineitä yhteiskäyttöön naapurikylien kesken.
Monia asioita tulevaisuudesta ei voi ennustaa, mutta väestörakenne on yksi tunnettu asia. Väestön ikääntyminen tuo lisää mahdollisuuksia kyläkulttuurin kehittymiseen. Juuri eläkkeelle jääneet henkilöt ovat seutukuntamme uusi luova luokka, jolla on työelämästä hankittua tuoretta osaamista, uusia ideoita ja intoa toteuttaa niitä.
Panostamalla kylien palveluihin ja harrastus- sekä liikuntamahdollisuuksiin lisäämme yhteisöllisyyttä sekä paikallisten ja matkailijoiden viihtyvyyttä. Pyrimme tuomaan esiin tunturilappilaisten kylien vetovoiman ja sen myötä lisäämään asukkaiden vierailuja muissa alueen kylissä. Samoilla toimilla lisäämme kylien pitovoimaa. Pien- infrastruktuurin kehittämishankkeissa pyritään myös lisäämään hyvien käytäntöjen ja toimintamallien jakamista sekä alueen sisällä että alueiden välillä.
Sivukylissä elanto hankitaan usein monista virroista. Pyrimme lisäämään liike-elämää kyliin tukemalla paikallisesti toimivia yrityksiä. Osa-aikainen yrittäjyys voi alueellamme tarkoittaa sesonkiluonteista toimintaa tai palkkatyön ohella harjoitettavaa yrittäjyyttä.
Esimerkkejä rahoitettavista hankkeista
- Reitistöjen konkreettiset parannukset
- Terveyttä ja hyvinvointia tukevien kohteiden kehittäminen, esim. luontopolut, lähi- liikuntapaikat, uimarannat ja leikkipaikat
- Sivukylien harrastustoiminnan kehittäminen
- Liikunta- ja harrastusvälineet
- Kylätalojen, laavujen ja kokoontumistilojen kehittäminen
- Kotouttamismallien kehittäminen
- Sivukylien vierailukohteet ja nähtävyydet
- Sivukylien majoituskapasiteetti
- Kylien pieninfra
Lue lisää:
- ELY-keskuksen rahoitukset uusiin reitteihin
- Kuntien polttoaineavustukset moottorikelkkareittien ylläpitoon
- Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen 2030: Toimeenpanosuunnitelma
Visio vuodelle 2030
Tunturi-Lappi on alkuperäisen arktisen viisauden sekä edistyksellisen toiminnan kehto. Alueemme vahvuuksia ovat luonnon kirjon vaaliminen, monikulttuurisuus ja kestävät ratkaisut. Meän yhteinen Tunturi-Lappi on sijoitus sieluun ja sydämeen.
Missio
Leader-toiminta on ihmisten ja yhteisöjen aktivointia ja neuvontaa sekä rahoitusta ideoiden toteuttamiseksi. LTL ry:n tärkeimmät tehtävät ovat tiedottaminen ja innostaminen, jalkautuminen, opastaminen ja rinnalla kulkeminen sekä mahdollistaminen.
Pyrimme tavoittamaan kaikki tunturilappilaiset ja olemaan helposti lähestyttäviä. Tarjoamme neuvontaa omissa ja muiden rahoituksissa mahdollistaen tasapainoisen elämän edellytyksiä ja ihmisten sekä yritysten unelmia.
Lue lisää
- CAP-suunnitelma-asetus (EU) 2021/2115, artiklat 73, 77 ja 79: Investoinnit, Yhteistyö ja Toimien valinta
- Yleisasetus (EU) 2021/1060, artiklat 31-34: Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen, yhteisölähtöiset paikalliset kehittämisstrategiat, paikalliset toimintaryhmät ja rahastoista yhteisölähtöiseen paikalliseen kehittämiseen myönnettävä tuki
Rahoitussuunnitelma
Myönnetty Leader Tunturi-Lappi ry:n CAP-rahoitusstrategiaa toteuttaviin toimiin vuosille 2023-2027 on yhteensä 3 673 333,00 euroa.
Tämä sisältää kuntarahaa, joka jakautuu Tunturi-Lapin neljän kunnan kesken asukasluvun perusteella seuraavasti: Enontekiö 13 %, Kittilä 44,5 %, Kolari 26,5 %, Muonio 16 %.
Rahoitustarve on laskettu painopisteittäin sen mukaan, minkälaisia tarpeita potentiaalisilla tuensaajilla on ja minkä kokoisia kunkin painopisteen toimenpiteet kustannusarvioltaan ovat.
Myönnettävien rahoitusten lisäksi strategiaa toteutetaan toimintarahalla, jonka osuus on 20 % rahoituskehyksestä. Yksityisen rahoituksen osuudelle kokonaisrahoituksesta on asetettu tavoitteeksi 35 %. Sama määrä on toteutunut aiemminkin ahkerien talkoolaisten ja yritysten omarahoitusosuuksien ansiosta.
Seuranta ja arviointi
Strategian toimeenpanee Leader Tunturi-Lappi ry toiminnanjohtajan vetämänä. Hänen apunaan aktivoinnissa toimii hankeneuvoja. Strategian toteutumista seurataan LTL ry:n henkilöstön ja hallituksen toimesta tässä strategiassa esitetyillä painopistekohtaisilla laadullisilla ja määrällisillä tavoitteilla.
Strategian operatiivisesta toimeenpanosta vastaa Leader- ryhmä, mutta välillisesti toimeenpanoa tehdään myös monen sidosryhmän toimesta. Tuensaajat vastaavat omalta osaltaan käytännön kehittämistoimista. LTL ry:n henkilöstö ohjaa hankkeiden valmistelua ja seuraa niiden toteutumista. LTL ry toteuttaa säännöllisesti asiakas- tyytyväisyyskyselyitä ja kerää asiakkailta palautetta toiminnastaan hankkeiden päätyttyä.
Toimintaryhmä raportoi toiminnastaan säännöllisesti viranomaisille annettujen ohjeiden mukaisesti. Lisäksi valmistellaan strategian etenemistä seuraava toimintakertomus vuosittain. Omaa seurantaa tehdään painopisteiden toteutumisesta jokaisen tukipäätöksen jälkeen.
Strategian toteuttaminen tapahtuu käytännössä myönnettävien rahoitusten kautta, joten suurin riski strategian toteutumisessa on sidontakehyksen ja toimintarahan väheneminen nykyisestä. Rahoitusten riittämiseksi LTL ry hakee rahoitusta omiin hankkeisiin, joilla voidaan luoda verkostoja, toimintamalleja ja ohjeita. Näiden hankkeiden avulla tuenhakijoiden omat hankkeet voidaan toteuttaa kustannustehokkaammin.
Riskinä nähdään myös se, että jokin strategian painopiste korostuu suhteettoman paljon tavoitteisiin nähden. Riskiä hallitaan tarkastelemalla painopisteiden toteutumista jokaisen tukipäätöksen jälkeen. Heikommin toteutuvia painopisteitä voidaan edistää avaamalla rahoitushakuja kohdistetusti ja tiedottamalla aktiivisemmin.
Tuensaajien hankkeissa suurimmat riskit ovat kustannusarvioltaan suurimmissa hankkeissa. Näille hankkeille asetetaan ohjausryhmät, joissa LTL ry:n toiminnanjohtaja on jäsenenä. Näin voidaan seurata hankkeiden toteutumista säännöllisesti myös raporttien ja lukujen takaa. Suurimmissa hankkeissa kiinnitetään erityistä huomiota pysyvyyteen sekä tulosten leviämiseen muille toimijoille.
Yrityshankkeiden osalta riskit ovat tavanomaisia liiketoiminnan riskejä, joita ei voida poistaa. Hankkeissa pyritään joustavuuteen lainsäädännön puitteissa ja haetaan ensisijaisesti muita ratkaisuja kuin tukien peruminen tai takaisinperintä. Seutukuntamme yrittäjät ovat ketteriä ja koronapandemia osoitti, että heiltä löytyy myös resilienssikykyä ja tulevaisuus näyttää kaiken kaikkiaan toiveikkaalta myös ohjelmakauden 2023-2027 osalta.