Valokuitua Lappiin

Valokuidulla elämää ja turvaa Lapin kyliin-hankkeella edistetään toimivia tietoliikenneyhteyksiä jokaisen lappilaisen elämän tueksi ja turvaksi. Hankkeessa pyritään kyläverkoille ja niiden hyödyntämiselle löytämään älykkäiden kylien mukaisia uusia ja keskenään risteäviä polkuja maaseudun kehittämisen, aluekehityksen, tutkimuksen, turvallisuuden, liikenteen ja digitalisaation aloilla. Valokuituyhteys tarjoaa kaikille lappilaisille mahdollisuuden elää maaseudulla, jossa monet palvelut ovat saatavilla verkossa. Lapin maaseudun tietoteknisestä saavutettavuudesta on pidettävä huolta.

Valokuidulla elämää ja turvaa Lapin kyliin

Pitovoimaa

Vetovoimaa

Tasavertaisuutta 

Yhteisöllisyyttä talkootöissä verkkoa rakennettaessa ja ylpeys yhteisestä omaisuudesta 

Elinvoimaa – etätyöt ja –opiskelut 

Älykoti 

Sotepalvelut 

Etävalvonta 

Tietoliikenteen kasvu on ollut huimaa viime vuosina. Jos ei ole toimivaa verkkoa, mistä jäämme tulevaisuudessa paitsi? 

Kutsu valokuitusoturi kylääsi

Ohjeemme auttavat sinua tuen hakuprosessissa vaihe vaiheelta.

Annika Lompolo
projektipäällikkö
Leader Tunturi-Lappi ry
Valokuidulla elämää ja turvaa Lapin kyliin-hanke

 +358 40 552 0360
annika.lompolo@tunturileader.fi
Facebook
www.leadertunturilappi.fi

valokuidulla elämää ja turvaa lapin kyliin logo

Valokuidulla elämää ja turvaa Lapin kyliin

laadukas 

kestävä

luotettava 

ympäristöystävällinen

Energiankulutus on kiinteässä verkossa on 0,05 kilowattituntia (kWh) ja matkaviestinverkossa 0,12 kWh siirrettyä gigatavua (Gt) kohden, kun muiden verkon osien energiankulutus jaetaan tasan kummankin verkon kesken. 

Kyläverkot Lapissa

valokuidulla elämää ja turvaa lapin kyliin kyläverkot lapissa

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on luoda Lappiin älykkäitä ratkaisuja kylien haasteisiin ottamalla käyttöön digitaalisuuden tarjoamia ratkaisuja. Hankkeen tavoitteena on kylien elinvoimaisuuden ja turvallisuuden vahvistaminen toimivien nettiyhteyksien avulla. Kyläverkot tarjoavat harvaan asutulla maaseudulla uusia työ-, opinto- ja harrastusmahdollisuuksia sekä lisäävät turvallisuutta vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille. Hankkeen tavoitteena on kyläverkkoihin liittyen uusimman tietotaidon ja mallien välittäminen, jatkuvuuden ja ylläpidon varmentaminen sekä turvallisuuden lisääminen koko maakunnan tasolla sekä maaseudun asukkaiden arkielämässä. Hankkeella tuetaan ja kartoitetaan kylien valokuitu- ja digiosaamista sekä resurssien riittävyyden suunnittelua verkostoitumisen avulla. Lisäksi hankkeella vaikutetaan maaseudun asukkaiden tulevaisuuden näkymiin ja asenteisiin sekä yleiseen ilmapiiriin maaseutua kohtaan.

Kylätasolla tavoitteena on konkreettisella tasolla edistää laajakaistan saamista lappilaisiin kyliin, johon liittyy laajakaistan tuomien mahdollisuuksien ja lisäarvon esilletuonti sekä tiedottaminen kylä- ja yrityskohtaisten ratkaisujen rahoitusmahdollisuuksista. Tällä pyritään saamaan mahdollisimman moni mukaan laajakaistan piiriin, jolloin verkon toteuttajat näkisivät panostuksensa runkoverkkoon kannattavaksi, jotta laajakaistaratkaisut todellisuudessa toteutuisivat. Lisäksi kylätasolla tavoitellaan pienten kyläverkkojen yhteistyötä ja toimivaa sekä taloudellisesti kestävää mallia resurssien jakamiseen.

Lapin kyliin viedään tämän hankkeen avulla tietoa parempien tietoliikenneyhteyksien saatavuudesta ja edistetään verkkoyhteysinvestointeja, joissa on mahdollisuus yhden gigabitin siirtonopeuteen.

Tilaisuuksissa välitetään tietoa tietoliikenneyhteyksien investointihankkeista, joiden toteuttajien on tarjottava muille operaattoreille mahdollisimman laajat aktiiviset ja passiiviset tukkutason käyttöoikeudet oikeudenmukaisin ja syrjimättömin ehdoin. Hankkeen avulla kyliin tiedotetaan tuesta, joka koskee pieninfrastruktuureja maaseutualueilla. Tätä tukea myönnetään maaseutualueille, joissa tietoliikenneyhteyksiä ei rakenneta markkinaehtoisesti. Tuensaajina voivat olla julkisoikeudelliset ja yksityisoikeudelliset yhteisöt, mm. kunnat, yhdistykset, järjestöt, osuuskunnat ja operaattorit. Tuettavien hankkeiden tulee olla avoimia, läpinäkyviä ja syrjimättömiä, ja siksi niille tulee tehdä julkinen kuuleminen. Hanketuen saajien tulee tulee käyttää investointiin myönnetyn tuen kohteena olevaa omaisuutta vähintään viisi vuotta tuen viimeisen erän maksamisesta. Erityisestä syystä omaisuuden käyttöajaksi voidaan tukipäätöksessä määrätä enintään kymmenen vuotta.

Lue lisää verkkoyhteyksistä Lapissa

Valokuidulla elämää ja turvaa Lapin kyliin