Digitalisaation edetessä se on mahdollista vain, jos verkkoyhteydet toimivat vakaasti ja laadukkaasti. Hankkeeni tehtäväni on viedä tietoa tietoliikenneverkkojen mahdollisuuksista Lapissa. Olen paluumuuttajien lapsi, ja kiitollinen siitä, että olen voinut lopulta asettua tänne sukujeni seudulle. Moniko meistä etätyön mahdollisuuksen maailmassa tekisi enemmän töitä maaseudulta käsin ainakin osa-aikaisesti, jos yhteydet toimisivat vielä paremmin. Pandemian aika osoitti, että aika moni. Valokuitu tuo kyliin vetovoimaa. Aikuinen poika oli juuri kertonut ikääntyvälle äidilleen pienessä lappilaisessa kylässä, että kun otat, äiti sen valokuidun, mie tulen täältä etelästä pitemmiksi ajoiksi sinun tykö töihin. Tämä äiti kertoi minulle asiaansa kasvot hymystä loistaen. 

Markkinaehtoiset valokuituyritykset eivät juurikaan rakenna verkkoja kyliin. Se ei ole taloudellisesti kannattavaa. Siksi Lapissa on rakennettu osuuskuntien voimin Lapin ELY-keskuksen rahoittamana jo melkein 3000 km verkkoa ja liittymiä lähes 5000 kappaletta. Erään osuuskunnan puheenjohtaja kertoi, että heidän kylällään oli useita asumattomia taloja, jotka olivat olleet myynnissä jo pitkää.  Kahteen taloon otettiin liittymät – vaikkei käyttäjistä ollut vielä tietoakaan. Ennen kuin tämä laajakaistainvestointihanke oli saatu valmiiksi, nämä molemmat talot oli myyty muualta tuleville asukkaille. 

Hankkeissa tehdyt talkootyöt tuovat ihmiset yhteisen tekemisen äärelle ja kasvattavat me-henkeä. Tänä päivänä talkoiden tekeminen ei ole itsestään selvää, mutta kun sitä tehdään, se on sitäkin arvokkaampaa. Valokuituverkkoja rakentaneista osuuskunnista huokuu ylpeys omasta tekemisestä ja yhteisestä arvokkaasta omaisuudesta. 

Mie toivon voivani auttaa lappilaisia kyliä pysymään entistä eläväisempinä. Lapin vetovoiman ovat ymmärtäneet lukuisat tänne matkustavat asiakkaat. Toimivat verkkoyhteydet ovat yksi syy saada pidettyä asukkaat kotikylissään ja tuoda mahdollisesti vielä lisää populaatiota. Mie olen sisaristani onnekas. Mie sain jäädä napapiirin paremmalle puolelle.

Ota rohkeasti yhteyttä! Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä. Jos en suoralta kädeltä osaa vastata kysymykseesi, lupaan ottaa selvää. 

Otathan yhteyttä!

Annika Lompolo
 +358 40 552 0360
annika.lompolo@tunturileader.fi