Taidetta, tiloja ja tekijöitä – Puurajan kulttuuriyhdistys vahvistaa taiteen ja kulttuurin elinvoimaa Tunturi-Lapissa

Millaista taide- ja kulttuuritoimintaa Tunturi-Lapissa on? Minkälaisia kulttuuritoimijoita ja -toimintoja alueelta löytyy? Kenen harteilla taide- ja kulttuurikenttä lepää?

Näitä kysymyksiä pohdittiin kulttuurialaa ravistuttaneen koronan jälkimainingeissa Ylläkseltä käsin toimivassa Puurajan kulttuuriyhdistys – Puuraja ry:ssä. Pohdinta johti Leader-rahoitteiseen hankkeeseen, jonka tuloksena syntyi kattava kartoitus alueen esittävien taiteiden ja kulttuuripalveluiden tilanteesta.

Kartoituksen myötä syntyneistä ajatuksista on Puurajassa ehditty ammentaa jo uuteenkin hankkeeseen.

– Kulttuuriyhdistyksenä ollaan aika iäkäs. Se, että olemme toimineet näin pitkäaikaisesti on vaatinut ajoittain jälleensyntymistä ja toiminnan kehittämistä, kertoo Puurajan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Eveliina Niva.

Kulttuuriyhdistys pysyy elinvoimaisena kehittämällä. Puurajan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Eveliina Niva vie yhdistystä rohkeasti eteenpäin.

Leader-rahoitus vauhdittaa taide- ja kulttuuritoiminnan kehitystä

Aiemmin Ylläs Soikoon ry:nä tunnettu yhdistys keskittyi alun perin elävän musiikin tapahtumiin Ylläksen matkailualueella. Juuret näkyvät toiminnassa yhä: heinäkuussa järjestettävä Ylläs Soikoon! -kevyen musiikin kesätapahtumaa on järjestetty 80-luvun lopusta saakka ja myöhemmin, vuonna 1996 aloitettu Ylläs Jazz Blues kokoaa yhä vuosittain musiikin ystävät Ylläkselle.

Puurajan kulttuuriyhdistyksen ensimmäinen Leader-rahoitettu hanke käynnisti vuonna 2022 uuden vaiheen yhdistyksen toiminnassa.

– Huomasimme, että meillä ei ollut ajantasaista tietoa Tunturi-Lapin taide- ja kulttuurikentästä taikka toimintaympäristöstä. Jotta toimintaa voi kehittää, on ensin ymmärrettävä, millaisesta tilanteesta lähdetään liikkeelle.

Leader-rahoituksen mahdollistamana yhdistys toteutti kattavan selvityksen, joka toimii tärkeänä pohjana alueen kulttuurialan kehittämisessä. Tulokset ovat myös muiden toimijoiden vapaasti hyödynnettävissä.

– Tunturi-Lapin taide- ja kulttuurikenttä nojaa vahvasti yhdistyksiin ja vapaaehtoisiin. Suuri osa toiminnasta tehdään talkootyönä, mikä vaatii sitoutuneisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Tunturi-Lapin alueella toimii noin 30 kulttuuriyhdistystä. Se on huomattava määrä ja kertoo siitä, kuinka suuri vastuu kulttuurin ylläpitämisestä on yhdistyksillä ja vapaaehtoisilla.

Tutustu hankkeessa toteutettuun Tunturi-Lapin taide- ja kulttuurialan toimintaympäristön kartoitus -raporttiin.

Residenssihanke vastaa tilapulaan

Kartoituksen perusteella yksi suurimmista haasteista Tunturi-Lapin kulttuurikentällä on sopivien tilojen puute. Puuraja kulttuuriyhdistys halusi löytää ratkaisun ongelmaan ja alkunsa sai uusi Leader-rahoitettu hanke.

Koska emme voi muuttua konserttisaliksi, pohdimme, voisimmeko tarjota kodinomaisia tiloja, joissa sekä paikalliset että vierailevat taiteilijat voisivat kohdata.

Puurajassa syntyi ajatus verkostomaisesta residenssitoiminnasta, joka tarjoaisi mahdollisuuden määräaikaiseen työskentelyyn Tunturi-Lapissa eri alojen taiteilijoille. Tilaongelmaa ei ratkaistaisi luomalla yhtä ainoaa tilaa vaan eri vuodenaikoihin sopivat residenssit tarjoaisivat taiteilijoille erilaisia ympäristöjä työskentelyyn.

– Residenssi voisi toimia kesällä Tornionjoen varressa ja talvella metsän keskellä. Haluamme näyttää, kuinka Lapilla on monet kasvot.

Yli 30 vuotisen historian aikana Puurajan kulttuuriyhdistys on vakiinnuttanut paikkansa Tunturi-Lapissa kulttuurin edistäjänä. Kuva: Kirsti Ikonen

Residenssit kohtaamispaikkoina ja verkostoitumisen tukena

Residenssitoiminnan ytimessä on kohtaaminen ja kulttuurivaihto. Tavoitteena on tarjota tiloja, joissa paikalliset ja vierailevat taiteilijat voivat kohdata ja tehdä yhteistyötä.

– Tällä hetkellä alueella toimivat ja vierailevat taiteilijat elävät omissa maailmoissaan, vaikka heidän yhteistyöstään voisi syntyä upeita uusia ideoita ja osaamisen vaihtoa. Me tarvitsemme uusia tuulia, mutta ei sillä tavalla, että taide vain tulee ja lähtee. Haluamme nimenomaan luoda kulttuurivaihtoa, jossa taide ja yhteisöt kohtaavat.

Verkostomainen residenssimalli antaa taiteilijoille monipuolisia työskentely-ympäristöjä ja tuo heidät lähemmäs paikallisyhteisöä – ja samalla rikastuttaa paikallista yhteisöä pysyvämmin.

Residenssitoiminnan avulla luodaan myös siltoja ja uusia yhteistyömuotoja eri alojen tekijöille.

– Residenssitoiminta voi olla kohtaamisen risteyspaikka. Eri alojen taiteilijat löytävät toisensa ja synnyttävät uutta. Lisäksi yhteistyö voisi laajentua myös matkailualalle, jolloin kulttuuri ja elinkeinoelämä voisivat kohdata entistä vahvemmin.

Verkostomainen residenssimalli tukee myös kulttuurin syvempää ymmärrystä ja aidompaa paikalliskulttuurin kohtaamista.

Haluamme, että tänne tulevat vierailijat tutustuvat oikeasti lappilaiseen kulttuuriin – eivät ainoastaan matkailun luomaan Lappi-brändiin.

Tuottajuutta tarvitaan lisää – tarvetta myös kulttuurituottajille

Kartoituksen myötä kävi ilmi, että alueella on tarvetta myös ammattimaiselle kulttuurituotannolle. Vaikka yhdistyksiä ja talkoohenkeä löytyy, tapahtumien ja kulttuuriprojektien toteuttaminen vaatii usein erityistä ammatillista osaamista.

– Tapahtumien järjestäminen, rahoituksen hakeminen, viestintä ja byrokratia ovat osa kulttuurituotantoa, mutta ne vaativat ammattimaista osaamista. Apurahojen hakeminen, taloushallinto ja tiedottaminen voivat olla monimutkaisia ja aikaa vieviä tehtäviä, joita ei voi hoitaa pelkästään talkoovoimin. Meillä Puurajassa on runsaasti tuotannollista osaamista.

Residenssitoiminnan myötä Puurajan kulttuuriyhdistys voisikin auttaa kulttuurin tuottamisessa ja toiminnan koordinoimisessa paikallisia kulttuuritoimijoita.

Hae Leader-rahoitusta oman yhteisösi kehittämiseen


Puurajan kulttuuriyhdistyksen hankkeet osoittavat, miten Leader-rahoitusta voidaan hyödyntää kulttuurin ja yhteisöllisyyden kehittämisessä. Voit saada maaseuturahoituksen tukea maaseutualueiden yleishyödylliseen kehittämiseen. Leader-rahoituksella tuetaan ja kehitetään kylien ja alueen elinvoimaisuutta, viihtyisyyttä ja elämisen sekä yrittämisen edellytyksiä.

Jos innostuit kehittämistuen hakemisesta, ota meihin yhteyttä.

Tutustu myös Puurajan kulttuuriyhdistyksen toimintaan heidän verkkosivuillaan.

Jaa artikkeli

Ajankohtaista