Tunnelmallinen Velhon Kota sijaitsee Ylläksen matkailualueella, Äkäslompolon kylässä. Paikalle ei pääse tietä pitkin, vaan asiakkaat saapuvat herkuttelemaan ja nauttimaan tunnelmasta esimerkiksi hiihtäen, lumikengillä, potkurilla, pyörällä tai kävellen, lyhimmillään vain muutaman sadan metrin matkan parkkipaikalta.
Monelle Ylläksen kävijälle Velhon Kota on rakas vakiokohde, johon palataan lomasta toiseen.

Kestävää kasvua – Leaderin rahoitus apuna
Anne ja Satu ovat kehittäneet ja kasvattaneet Velhon Kotaa kestävällä otteella yrityskaupoista saakka ja hyödyntäneet Leader-rahoitusta investoinneissa. Kodan alkuperäinen, ainutlaatuinen tunnelma on säilytetty ja suurimmat muutokset ovat tapahtuneet keittiön puolella.
– Ensimmäisenä rahoitusta haettiin tiskikoneeseen ja jääkaappiin. Näin päästiin eroon kertakäyttöastioista. Kun likavettä tuli tiskikoneen käytön myötä enemmän, piti seuraavaksi investoida kunnalliseen jätevesiviemärilinjaan liittämiseen, Anne kertoo.
Kesällä 2024 toteutettiin keittiön täysremontti. Lopputuloksena on entistä turvallisempi ja ergonomisempi keittiö, jossa Velhon Kodan kuuluisat munkit ja lätyt paistuvat entistä näppärämmin.
Leader-rahoitus on ollut tärkeä mahdollistaja investoinneissa.
– Kyllä rahoituksen hakeminen tietysti töitä vaati, mutta lopulta kaikki on mennyt hyvin, ja uusi keittiö on ollut ihan mahtava, yrittäjät kertovat.

Apua rakennushankkeiden hakemuksen valmisteluun saa Leader Tunturi-Lapin henkilökunnalta ja Outokaira Tuottamhan ry:n toteuttamasta Vasara ja nauloja -hankkeen materiaalista.
Paikallista parhaimmillaan
Velhon Kodassa arvostetaan paikallisuutta. Reseptit, raaka-aineet ja ideat kumpuavat ympäröivästä luonnosta ja yhteisöstä. Poro tulee Unarista, siika Inarista, marjat kerätään lähialueilta.
– Omenat on jo useana vuonna saatu vakioasiakkaalta Etelä-Suomesta. Muuten haaskiin menevät herkut päätyvät omenasoseeksi, Anne iloitsee.
Velhon Kodan legendaarisen munkkireseptin siirtyminen uusille omistajille asetettiin jopa ehdoksi yrityskaupoille.
– Munkkeja menee peruspäivänä satakunta ja hiihtolomilla ja kiireaikoina mennään yli kahdensadan, Satu kertoo.
Tarjolla on munkkien lisäksi suolaisia ja makeita lättyjä ja muita herkkuja – ne mitä ei itse tehdä, saadaan myyntiin lähileipomoista. Herkullisten munkkien ja lättyjen lisäksi laduilla supistaan myös ilman valkoista sokeria valmistettavasta herkullisesta kinuskista, joka on noussut muun muassa maajoukkuehiihtäjien suosikiksi.
Myynnissä on myös paikallisia luonnontuotteita, kuten mustikkajauhetta, paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten tuotteita ja muutamia vintiltä löytyneitä, Velhon Kodan perustajan Uuttu-Kallen aikaisia aarteita, kuten pieniä velho-figuureita.

Kupit kestävät ja sekajäte vähenee
Yrittäjät haluavat olla suunnannäyttäjiä kestävämmän ja ympäristöystävällisemmän erämaakahvilan pidossa. Velhon Kodalla kierrätettiin jo edellisten omistajien aikaan, mutta Anne ja Satu haluavat kehittää toimintaa entistä kestävämmäksi.
Kestävämpi toiminta oli myös syy sille, miksi uudet yrittäjät halusivat ensimmäisenä uudistaa keittiötä astianpesukoneella: kertakäyttöastioista haluttiin ehdottomasti eroon.
Kertakäyttöastioiden tilalle hankittiin Kupilkan kestävät astiat ja aterimet, jotka ovat olleet käytössä jo seitsemättä vuotta.
– Joku aterin on katkennut vuosien varrella, mutta uskomattoman kestäviä nämä ovat olleet. Ja näiden Kupilkan tuotteiden ulkonäkökin on kuin meille tehty! Asiakkaat monesti kysyvät, onko nämä meille varta vasten suunniteltu, naiset kertovat.
Astianpalautuspisteellä asiakkaita ohjeistetaan kierrättämään ja pihalta löytyy isot kompostorit.
– Sekajätettä meillä syntyy todella vähän ja kaikki mahdollinen hyödynnetään, Anne kertoo.

Yhteisöllisyyttä ja ystävyyttä jo vuodesta 1986
Velhon Kodan historia ulottuu vuoteen 1986, jolloin paikallinen Uuttu-Kallena tunnettu velho Kalervo Uuttu perusti erämaakahvilan. Alkuvuosina asiakkaita riitti muutaman kuukauden kevättalvella. Tänä päivänä asiakkaita virtaa tasaisemmin kaikkina vuodenaikoina ja Velhon Kota palveleekin lähes ympäri vuoden.
Anne ja Satu ovat toimineet Velhon Kodan yrittäjinä syksystä 2018. Naisten tiet kohtasivat, kun Satu perheineen päätyi hankkimaan suomenlapinkoiran pennun Annen kennelistä. Meni muutama vuosi, ja Anne pyysi Satua ostamaan kanssaan Velhon Kodan.

Vuosien saatossa omistajakaksikko on ystävystynyt myös monen asiakkaansa kanssa. Onpa osa vakioasiakkaista päätynyt jopa kahvilaan töihin ja tutut vakiokävijät tunnetaan vuosien takaa.
Iloa yrittäjille tuo, kun lomalainen palaa Velhon Kotaan jokaisena lomapäivänään.
– Voiko parempaa palautetta saada, naiset toteavat.
Katse kohti juhlavuotta
Vuonna 2026 Velhon Kodassa juhlistetaan 40. juhlavuotta. Kupilkalta on jo tilattu kuksia juhlavuoden logolla ja luvassa taitaa olla muutakin ohjelmaa.
Millaisia kehitysideoita yrittäjäkaksikolla on tulevaan?
– Ainakin silta joen yli ja lisää varastotilaa helpottaisivat arkea ja logistiikkaa.
Entä onko ajatuksena hakea rahoitusta Leaderilta myös tuleviin investointeihin?
– Kyllä aivan varmasti haetaan Leaderilta taas rahoitusta, kun seuraava investointi tulee ajankohtaiseksi, yrittäjät kertovat.
Käy tutustumassa Velhon Kotaan ja valitse suosikkisi tarjolla olevat herkuista. Velhon kodan aukioloajat ja lisätiedot löydät Velhon Kodan verkkosivuilta.